Grøt av skjegglav: Prepping

Om vinteren er det svært vanskelig å finne mat i naturen som inneholder karbohydrater. Men grøt av skjegglav (Usnea) er relativt enkelt å lage og lett å finne i naturen. Skjegglav er grågrønn lav som henger fra grenene hovedsaklig på grantrær. Lavet ser ut som grågrønne tråder som henger nedover. Vær oppmerksom på at det er svært viktig å plukke riktig skjegglav da noen arter kan inneholde giftige stoffer. Spiselig lav finnes ved å strekke forsiktig i hovedtrådene i skjegglavet, -om tråden er elastisk så har en funnet riktig art.

En kan lage grøt av skjegglav uten å lute lavet først. Men det anbefales å lute skjegglav for å fjerne noe av den bitre smaken. For å lute lav så blander en lavet med bjørkeaske og vann, – og lar dette ligge i ca 12 timer. En må deretter skylle skjegglavet i vann. Skjegglavet er nå klar for å lage grøt av.

Her er en kort oppskrift på hvordan en lager grøt av skjegglav:

  1. Finn skjegglav i naturen. Skjegglav vokser ofte på grantrær og ser ut som grågrønne hengende tråder.
  2. Rens skjegglavet ved å fjerne eventuelle urenheter.
  3. Skyll skjegglavet i vann for å fjerne skitt og andre urenheter. Lut skjegglavet hvis mulig.
  4. Kok skjegglavet i vann til den er myk og kan formes til en grøt.
  5. Tilsett eventuelle smakstilsetninger, for eksempel bær.
  6. Server grøten varm eller avkjølt.

Til info så har skjegglavet også medisinske egenskaper.

Se også SunPreppers.com