Om vinteren er det svært vanskelig å finne mat i naturen som inneholder karbohydrater. Men grøt av skjegglav (Usnea) er relativt enkelt å lage og lett å finne i naturen. Skjegglav er grågrønn lav som henger fra grenene hovedsaklig på grantrær. Lavet ser ut som grågrønne tråder som henger nedover. Vær oppmerksom på at det er svært viktig å plukke riktig skjegglav da noen arter kan inneholde giftige stoffer. Spiselig lav finnes ved å strekke forsiktig i hovedtrådene i skjegglavet, -om tråden er elastisk så har en funnet riktig art.
En kan lage grøt av skjegglav uten å lute lavet først. Men det anbefales å lute skjegglav for å fjerne noe av den bitre smaken. For å lute lav så blander en lavet med bjørkeaske og vann, – og lar dette ligge i ca 12 timer. En må deretter skylle skjegglavet i vann. Skjegglavet er nå klar for å lage grøt av.
Her er en kort oppskrift på hvordan en lager grøt av skjegglav:
- Finn skjegglav i naturen. Skjegglav vokser ofte på grantrær og ser ut som grågrønne hengende tråder.
- Rens skjegglavet ved å fjerne eventuelle urenheter.
- Skyll skjegglavet i vann for å fjerne skitt og andre urenheter. Lut skjegglavet hvis mulig.
- Kok skjegglavet i vann til den er myk og kan formes til en grøt.
- Tilsett eventuelle smakstilsetninger, for eksempel bær.
- Server grøten varm eller avkjølt.
Til info så har skjegglavet også medisinske egenskaper.
Se også SunPreppers.com