Tid for oppussing

Riktig høyde på bilde på vegg
Den mest vanlige høyden å henge bilder på en vegg er ca 1.70m. Men det er ikke den nedre kanten av bildet som en skal måle avstanden til, men til midten av bildet eller aller helst til det som oppleves som midten(tyngdepunktet) i bildet. Grunnen til dette er at snitthøyden til øynene til de som betrakter bildet er omtrent denne høyden.

Riktig høyde på bilde over sofa
Det mest vanlige er ca 80 cm i avstand fra setet i sofaen til nederste kant på rammen av bildet. Dette gir bildet en tilhørighet til sofaen samtidig som at hodene på de som sitter ikke kommer bort i bildet.

Mal taket i hvit matt 2
Taket i et rom bør være så lyst som mulig for å gi en størst mulig romfølelse. Et mørkt tak vil gjøre et rom mindre enn det egentlig er. Det anbefales å velge en helt hvit farge med glansgrad 2, dvs. matt. Den matte fargen reduserer refleksjoner i taket samtidig som at ujevnheter i taket ikke synes så godt.

Hva er forskjellen på hvitfargen 0502-Y og S 0502-Y?
Disse hvitfargene er de mest brukte malingsfargene på dører og lister. 0502-Y er fargen «eggehvit» mens S 0502-Y er «bomull». Fargen «eggehvit»  gir en myk og fin hvitfarge med en anelse gult i, -noe som er veldig fint når sola eller en lampe lyser opp rommet. «Bomull» blir litt for gult og vanlig hvit farge blir for sterilt.

Farge på vegger
Siden dører og lister kommer i fargen eggehvit som inneholder noe gult, så kan en ikke velge klassisk hvitt på veggene. En bør heller ikke velge eggehvit på veggen da rommet vil bli helt gult vinterstid når varmhvite lyspærer er eneste belysning. Anbefalt farge er S1502-Y (lys antikkgrå) som er ekstra lys grå som inneholder en anelse gult. Gråfargen vil da oppleves grå samtidig som den passer meget godt til dører og lister i eggehvit. Kalde gråfarger uten en anelse gult kan ofte få en blåaktig farge. Oppsummert er S1502-Y perfekt til vegger i en fin og lys stue.
I entreen anbefales S2502-Y (antikkgrå) som er vanlig lys grå farge. Den er likevel akkurat passe grå til å passe perfekt for husets inngangsparti.

Farge på grunnmur
Den mest vanlige hvitfargen på hus er eggehvit. Anbefalt farge til grunnmuren er da S1502-Y (lys antikkgrå) som er en ekstra lys grå. Denne gråfargen er likevel mørk nok relativ til eggehvit og gir en fin forankring av huset til grunnen. Siden S1502-Y også inneholder en anelse gult vil den også oppleves som grå uten en blåaktig undertone.

Høyde på knagger ved vask
Ikke fest knaggene før høyt, -heller ikke for lavt. Det som ser penest ut er å feste knaggene i samme høyde som vasken. Noe forskyvning opp eller ned går fint for å treffe fugen mellom flisene.

Blanke fliser på vegg i bad
En feil mange gjør er å velge matte fliser på veggene i badet. Dette gjør at flisene fort ser skitne ut. Det anbefales å velge blanke fliser som i tillegg har en litt bølgete overflate. Da vil badet se rent ut samtidig som lyset spiller flott i de litt ujevne flisene.

Farge og størrelse på fliser på vegg i bad
Flisene på vegg bør ha størrelsen 20*25cm og plasseres på høykant for gi en illusjon om at det er høyere under taket enn det virkelig er. Dette er spesielt viktig siden gulvet ofte er hevet på grunn av varmekabler. Flisene bør være hvite, blanke med en bølget overflate. Ikke velg andre farger, mønster eller bilder på flisene da de fleste etter kort tid blir lei av fargene. Velg i stedet farger på håndklær, fargerike bilder, spesielle stoler og andre dekorasjoner som lett kan skiftes ut for å skape et fint bad.

Plassering av kjøle- eller høyskap på kjøkkenet

En huskeregel her er å unngå å plassere kjøleskapet eller et annet høyskap rett innenfor døren som går inn til kjøkkenet. Ofte vil en slik plassering «lukke» kjøkkenet. Inngangspartiet ved et kjøkken bør være luftig, -det fører til at ditt flotte kjøkken åpner seg når du trer inn i det.

Unngå at treverket sprekker av skrue eller spiker
Mange har opplevd at trepanel og trelister sprekker når en skal feste eksempelvis et bilde med en skrue eller en spiker. Det er enormt irriterende og samtidig stygt å se på. Løsningen er så enkel som å forborre med et tynt bor før en skrur i skruen. Boret bør ikke være større enn ca 3mm.

Hvilken vei skal rullebøylen vende når en maler

Når en maler bruker mange en rulle på stang for å bli raskt ferdig. Et lite tips for å få best mulig resultat er å passe på hvilken vei rullebøylen vender. Hvis en eksempelvis maler fra venstre til høyre, skal rullebøylen være på høyre side. Det vil si vende mot det området som ennå ikke er malt. Dette gir jevne og fine overganger uten striper på malingen.

Hvorfor ikke male for mye på en gang
Hvis en skal male en panelvegg bør en ikke male flere enn to planker av gangen. Grunnen til dette er at for å få jevne overganger, må malingen flyte sammen når den tørker. Hvis en planke er tørr mens naboplanken er nymalt, vil ikke malingen flyte sammen og det dannes striper.

Hvordan fordele maling på en god måte
Ved maling av to og to planker på en vegg, finnes det kun en optimal løsning å fordele maling på. Det er å sette av malingen på fire punkter som tilsammen danner en firkant. Begynn øverst på planke 1, deretter øverst på planke 2, så litt nedenfor på planke 2 og til slutt litt nedenfor det første punktet på planke 1. Hvorfor en må gjøre dette har med at punkt 1 og punkt 4 gir fra seg mest og minst fra malerkosten. Punkt 2 og 3 gir begge fra seg middels maling. Som resultat får begge plankene tilført omtrent tilsvarende mengde maling på området som skal males.

Spar tid når en skal male et gammelt og gult furupanel
Her er det viktig å gjøre et godt forarbeid før en begynner å male. Hvis ikke så vil kvae fra kvister, sot og annet skitt på den gamle veggen i løpet av et par år synes igjennom den nye malingen. Det som har vært vanlig praksis frem til nå, er å bruke kvistlakk på alle kvister. Dette må gjøres to ganger og er tar veldig lang tid når det er mange kvister. Deretter bør en påføre heftgrunn to ganger for at malingen skal sitte. Maling må påføres to ganger for at resultat skal bli pent.
Anbefalingen er i stedet å bruke Beckers panelgrunn. Gjør en dette vil en spare timesvis med arbeid. Panelgrunn fra Beckers er en matt kvist og sperregrunn kombinert med dekkmaling. Siden panelgrunnen hindrer gjennomslag fra kvist og samtidig gir godt feste for maling, trenger en kun ett toppstrøk med maling for å få et bra resultat.

Hvordan male et furupanel med Beckers panelgrunn

  • Nedenfor vises en punktliste på hvordan en skal få et godt resultat når en bruker Beckers panelgrunn:
  • Vask med våt mikrofiberklut med vann ovenfra og ned på furupanelet
  • Mattslip der det er nødvendig
  • Ta vekk støv med en tørr engangs mikrofiberklut
  • Bruk akryl på lange sprekker og tresparkel på hull i panelet
  • Påfør Beckers panelgrunn som hindrer kvistgjennomslag og som samtidig gir god heft for maling
  • Etter panelgrunn kan en tydelig se hvor det er ujevnheter i panelet. Påfør enda en gang akryl på lange sprekker eller bruk tresparkel
  • Ved bruk av panelgrunn trenger en kun ett lag med maling til slutt for et godt resultat
  • Husk å aldri male mer enn to panel av gangen for å få jevne flater.

Hvordan male et furupanel UTEN Beckers panelgrunn
Nedenfor vises en punktliste på hvordan en skal få et godt resultat når en IKKE bruker Beckers panelgrunn:

  • Vask med våt mikrofiberklut med vann ovenfra og ned på furupanelet.
  • Mattslip der det nødvendig
  • Ta vekk støv med en tørr engangs mikrofiberklut
  • Bruk akryl på lange sprekker og tresparkel på hull i panelet
  • Påfør kvistlakk 2 ganger på kvister
  • Påfør heftgrunn 1 gang
  • Etter å ha påført heftgrunnen er det enklere å se hvor det er sprekker i panelet. Påfør på nytt akryl og tresparkel der det er nødvendig.
  • Mal to ganger med maling for å få et godt resultat
  • Husk å aldri male mer enn to panel av gangen for å få jevne flater.

Farge på flisefug
Når en legger fliser er det viktig å velge riktig farge på flisefugen. Om dette ikke gjøres vil en på sikt få et vedlikeholdsproblem da det vil legge seg skitt i fugene mellom flisene. Når skitt og møkk tørker så blir fargen lysegrå, det er derfor anbefalt å velge en fugefarge som er lysegrå for å få fine fuger.

Flislegging rundt sluk på badet
Ofte har et bad to sluker, – et i dusjen og et som skal ta unna vann fra eksempelvis en vaskemaskin. Slukene har som oftest  standardmålet 20cm*20cm, -det samme som flisestørrelsen som er anbefalt på baderomsgulv. Når flisene legges er det umulig at begge slukene får hele fliser rundt seg. En må derfor velge hvilket sluk som skal se penest ut, og det sluket som primært velges er det sluket som er mest synlig på  badet, -med andre ord IKKE det som er i dusjen. Perfekte fliser rundt det i dusjen velges kun når det bare er ett sluk på badet eller at det andre sluket er lite synlig på badet.

Diagonale fliser på badet
Selv om det er litt mer arbeid å legge fliser diagonalt, så er dette sterkt å anbefale da det blir et mye penere gulv. Gulvet gjør mer ut av seg og alle kanter mot veggene blir fine. Om flisene ikke legges diagonalt, får en ofte en forholdsvis stygg og ujevn stripe av fliser mot ihvertfall en av veggene. Flisene bør være i størrelse 20x20cm da slukene ofte er i samme størrelse.

Flisstørrelse på baderomsgulv
Ikke velg for store fliser på gulvet i et bad. Siden gulvet skal ha en helling for lede vann ned i sluket, bør flisene være i størrelse 20cm*20cm. Større fliser enn dette gir et ujevnt gulv med merkbare kanter mellom flisene siden det da er vanskelig å lage en fin helling. Slukene som flisene skal legges rundt er også ofte i samme størrelse, -noe som gjør at en kan få hele fliser rundt slukene.

Hvor nyttig er kneputer ved oppussing
Svaret er enkelt. Det er veldig nyttig for raskt å komme i gang med oppussingen da en slipper å skifte til en egen arbeidsbukse.  Den enkleste varianten festet med borrelås bak kneet i løpet av sekunder og gjør at en med en gang kan begynne å jobbe knestående uten å få vondt i knærne.

Fjerning av avstandsklosser etter legging av parkett
Parkett er et levende materiale og utvider og krymper seg avhengig av temperatur og luftfuktighet. En må derfor bruke avstandsklosser mot veggene rundt ved legging av parkett. Det er deretter veldig viktig å fjerne klossene umiddelbart etter at parketten er på plass, hvis ikke så vil parketten etter noen dager klemme klossene fast mot veggen. Klossene kan sitte så hard at det kan være vanskelig å fjerne de uten at det blir merker i kanten av parketten.

Hvorfor er det riller i avstandsklosser for parkett
Siden parkett er laget av tre så vil gulvet hele tiden krympe eller utvide seg når det skjer en endring av temperatur eller fuktighet i luften. Parkett må derfor legges med litt avstand fra veggen slik at gulvet har plass til å utvide seg. Hvis ikke så vil gulvet bule siden det blir presset oppover.
Avstandklosser legges mellom parkett og vegg for å få den riktige avstanden når gulvet legges. Avstanden reguleres ved å plassere færre eller flere kiler med spissen ned som en slags vifteform. Rillene gjør at kilene holder seg på plass og ikke spretter opp når gulvet legges.

Hvordan fjerne lister

Å fjerne lister på en god måte er faktisk ikke helt enkelt. Mange bruker rå makt, noe som etterlater seg stygge merker på veggen. Det viktigste redskapet for arbeidet er å benytte et kubein. Finn ut hvor spikrene er sitter, press deretter kubeinet forsiktig mellom vegg og list. Husk å bruke en tynn planke mellom vegg og kubeinet som hindrer stygge merker på veggen.
Begynn alltid fra den kanten som er lettest, og press så mange av spikrene bortover listen så langt ut som mulig før en prøver å ta av listen. Vær ekstra varsom når siste rest av listen fjernes. Ofte kan listen svinge litt ukontrollert når siste spiker glipper, og det er fort gjort at noen av spikrene som sitter langsmed listen sveiper borti taket eller veggen og lager riper.

Ikke press listen ned på parkettgulvet
Parkett ligger å flyter på underlaget og utvider seg når temperatur og luftfuktighet varierer. Parketten vil derfor utvide seg og trekke seg sammen under listene i rommet. Hvis listen presses mot parketten, vil dette kunne føre til at parketten begynner å bule på grunn av for lite plass.

Valg av sag for å kappe parketten

Ikke bruk en vanlig sag til å sage av endestykker på parkett. En trenger en sag som har litt flere tenner og dermed lager et finere snitt for å gjøre dette. Antall tenner bør være ca 11 stk pr tomme.

Mest anvendelige borskrutrekker på markedet
En feil mange gjør er å kjøpe en for kraftig borskrutrekker som veier alt for mye. I dag finnes det verktøy som har lav vekt samtidig som at de er kraftige nok til de fleste gjøremål i et vanlig hjem.  Husk at i 90% av tilfellene så brukes en borskrutrekker som en erstatning for en vanlig skrutrekker for skru sammen møbler, feste gjenstander osv. I tillegg er den fin å bruke til å bore små hull i vegger og tak. Borskrutrekkeren bør inngå i en større produktserie slik at det oppladbare batteriet kan brukes på flere andre typer verktøy.

Hva er forskjellen mellom en borhammer og et slagbor
Hvis en kun skal bore noen få hull, er en slagboremaskin det en skal kjøpe. En slagboremaskin er en boremaskin med slagfunksjon som klarer  å bore i de fleste underlag, -også i gammel betong. Fordelen er er at den også kan brukes som en vanlig drill ved å skru av slagfunksjonen.
En borhammer har mye kraftigere slag og færre slag pr. omdreining. Det er ikke mulig å bore uten slag.

Noen tips angående bruk av syl
Det en erfaringsmessig bruker en syl mest til er til å lage et lite hull i et treunderlag før en skal hamre inn en spiker eller skru i en skrue. Hullet gjør at spikeren eller skruen blir plassert på korrekt sted samtidig som at hullet også gjør at treverket ikke sprekker.

Unngå flising på enden av tau
De fleste tauene i dag er laget av slitesterk plast og kjøpes ofte i store bunter på flere titalls meter. En kutter deretter nødvendig lengde i etterkant. For å unngå at tauet fliser opp, må en varme tauet med en lighter slik at det smelter sammen. Ofte er det også nødvendig å klemme sammen trådene i tauet med en eksempelvis en plankebit før det har størknet.

Hvor bør en handle verktøy
Jeg er i en så heldig situasjon at jeg har Clas Ohlson, Biltema, Jula samt Maxbo rett i nærheten av der jeg bor. Etter mange år med oppussing har jeg vært hundrevis av ganger innom disse butikkene, -ofte i alle butikkene på en og samme dag. Målet har alltid vært å finne det beste verktøyet til den beste prisen. Med andre ord få igjen mest for pengene. Etter ca 60 besøk begynte det å tegne seg et mønster på hvilke styrker hver butikk har. Hvis en skal handle enkle redskaper som spader, hakker, sager eller skruer, spiker, muttere og annet tilbehør så er Biltema helt klart best på pris og kvalitet. Hvis derimot en ønsker å kjøpe elektriske verktøy som borskrutrekker, elektriske sager, kapp- eller gjærsag, multiverktøy m.m. så får en best pris og kvalitet ved å velge et produkt i Meec Red Series fra Jula.
Clas Ohlson sin styrke er avansert elektronikk som krysslaser, stenderfinner, alarmer, klokker osv. Ta deg en tur dit hvis du skal kjøpe verktøy i denne kategorien for et godt kjøp med god kvalitet. Til slutt vil jeg anbefale Maxbo ved kjøp materiale som parkett, planker, MDF plater osv. De har et stort utvalg slik at en alltid finner ønsket produkt til en helt ok pris. Maxbo sitt store utvalg kommer også godt med når en ikke finner det en ønsker hos Biltema, Clas Ohlson eller Jula.